Hoe verstuur en ontvang ik e-mails in Outlook Express?

In het voorbeeld wordt gewerkt met de Engelse versie van Outlook Express. Waar in het voorbeeld uwdomein wordt gebruikt, dient u uw domein te gebruiken.
  1. Start Outlook Express op. Klik op "Tools" en daarna op accounts.
  2. Klik nu op "Add" en daarna op "Mail..."
  3. Hier vult u nu uw naam in en klik daarna op "Next >".
  4. Nu vult u uw e-mailadres in en klik daarna op "Next >".
  5. Hier kunt u de inkomende (incoming) and uitgaande (outgoing) mail servers invullen. Ook kunt u hier kiezen of u gebruik wilt maken van IMAP of POP.
    Het voordeel van IMAP boven POP is dat wanneer u meerdere e-mail accounts heeft dat met IMAP er een aparte folder voor elk account wordt aangemaakt. Ook blijven de e-mail op de server staan nadat u ze op uw eigen pc heeft binnen gehaald.
    Bij POP3 vult u mail.uwdomein.nl in en bij SMTP mail.uwdomein.nl of de SMTP server van uw internet provider.
    Bij problemen met het versturen van mail (SMTP) zie ook [Ik kan geen e-mails versturen vanuit Outlook (Express), wat moet ik doen?]
  6. Bij de accountname vult u uw e-mailadres in en uw password (wachtwoord).
    Als u de enige bent die gebruikt maakt van deze pc dan kunt u ook "Remember password" aanvinken. Klik nu op "Next >" en in het volgende scherm op "Finish".
  7. Als u alles gedaan heeft zoals hierboven beschreven dan ziet u uw account staan onder Internet Accounts
    Door het account aan te klikken en op "Properties" (recht in het menu) te klikken kunt u het account een naam naar eigen keuze geven.
  8. Hierna gaat u naar het tabblad "servers". U moet hier onder Outgoing mail servers "My server requires authentication" aanvinken en op "Settings..." klikken. Hier kiest u voor "Use same settings as my incoming mail server". Klik hierna op "OK" en daarna op "Apply".
  9. U bent nu klaar om uw e-mail account te gebruiken.